Potravinová alergie a intolerance
Znalost působení potravin v lidském těle je velmi, velmi důležitá a od této znalosti by se měly odvíjet všechny další kroky při snaze udržovat stav co největší rovnováhy v našem těle.
Někteří lidé si během života sami vytváří znalosti o tom, jak na ně alespoň základní potraviny působí a vědomě či podvědomě se jim vyhýbají, aniž znají přesněji důsledky jejich působení. Některé potraviny naopak vyvolávají chuť je jíst, aniž tušíme, že různé zdravotní potíže se odvíjí také od nich. Přeji Vám plné pochopení toho, jak důležité jsou tyto informace na cestě za svým zdravím.
Známé je rčení „Jídlo jako lék, jídlo jako jed“. Toto rčení nesouvisí přímo s kvalitou potravin samotných, nýbrž s důsledky, které mohou způsobit v lidském těle. Existuje několik základních druhů potravin, které mnohou v lidském těle vyvolat alergii nebo intoleranci. Rozdíl mezi nimi je dán především v rychlosti působení na lidské tělo a v jejich rozsahu.
U alergii nastupují zdravotní potíže už i za několik minut po snězení nevhodné potraviny, a tvoří asi jen 10% z celkového počtu alergii. U intolerance je délka působení v hodinách i ve dnech, nebo dochází k pomalé postupné kumulaci škodlivých látek z potravy v těle s postupným narůstáním zdravotních potíží. Intolerance spočívá v tom, že se v těle vytváří protilátky proti bílkovinám určitých potravin a tyto protilátky vyvolávají stejně bouřlivou reakci, jako kdyby místo potraviny byla přítomna opravdu tělu škodlivá bakterie.
Potravinová alergie a intolerance je částečně dědičná a také závisí na zdravotním stavu bytosti – na energetické rovnováze jednotlivých tělesných soustav i celého těla. Dlouhodobé stravovací návyky nemají vliv na jejich četnost a působení v těle.
Zjištění alergie či intolerance může být základní nebo rozšířené. Už základní zjištění nevhodnosti potravin způsobujících alergie či intoleranci může být velkým překvapením a osvobozujícím zjištěním. Základní zjištění by mělo obsahovat potraviny:
1. Mléko kravské a výrobky z něho; čím větší koncentrace mléčné laktózy tím silnější účinky. Zde vede smetana.
2. Obiloviny obsahující lepek.
3. Kukuřice a výrobky z ní.
4. Sója a výrobky z ní.
5. Cukr řepný i třtinový ve všech formách.
6. Ořechy (vybrané ořechy vlašské, kešu, lískové, pistácie)
Snad neexistuje člověk, který by neměl alergii nebo intoleranci na 2 až 5 těchto skupin potravin.
Základní zjištění lze provést postupy popsanými v knize MUDr. Davida Freje „Zánět skrytý zabiják“. Podrobnější rozbor potravin způsobujících intoleranci lze učinit například v „Centrum AVASA“, Křižíkova 19, Praha 8, www.avasa.cz.
Alergické projevy jsou například:
- silné bolesti hlavy, návaly v hlavě
- deprese, úzkosti, podrážděnost
- hyperaktivita (u dětí), agresivita
- chronický únavový syndrom
- migréna
- nespavost
- oslabená imunita
- porucha pozornosti
- poruchy spánku
- problémy s hmotností
- průjem, zácpa
- svalová únava
- vyrážky, svědění
- záněty průdušek
- žaludeční křeče
Projevy intolerance jsou například:
- akné, atopický ekzém
- akutní nebo chronické stavy úzkosti
- astma
- bolesti hlavy
- celiakie – přecitlivělost na lepek
- problematika imunity, oslabená imunita
- deprese
- gastritida (zánět žaludku a žaludeční vředy)
- hyperaktivita
- chronický únavový syndrom
- migréna
- nadváha
- nadýmání
- nespavost
- noční pocení
- porucha pozornosti
- porucha spánku
- problémy s hmotností
- průjem, zácpa
- svalová únava
- vodnatá rýma
- zadržování vody v těle
- zánětlivé onemocnění střeva
- záněty průdušek
Moje poznámka: Intenzita těchto projevů může být různá, od náznaků až po velmi intenzivní působení (od 1% až po 99 %). Proto někteří lidé nevnímají okamžité působení alergických projevů, dokud se kvantita nepromění v novou kvalitu-úroveň působení. A obdobně je tomu u intolerance.
Můj způsob zjištění alergie a intolerance na některé potraviny probíhá skrze mé Vyšší Já a Vyšší Já zkoumané bytosti.
Napsal Jan Heczko, červenec 2017.
Doplněk 1 týkající se potravinové alergie:
V Kryonově Knize 11 je také kapitolka věnovaná potravinové alergii a zde uvádím její část:
„Děti na malých farmách většinou nejsou alergické na mléko, ale děti v městských oblastech ano. Děti v městských oblastech jsou často alergické na mnoho věcí. Nyní vám říkám věci, které jsme dosud neřekli. Pokud nectíte zvířata, nedostanete výživu. Ti, kteří chtějí efektivitu a pokoušejí se vytvořit farmy s továrním přístupem k potravě, dávají krávy tak blízko k sobě, že se celý život vzájemně dotýkají a vy se divíte, proč jste alergičtí na mléko?
Někteří cpou slepice do klecí, kde stráví celý svůj život, na dvou čtverečních metrech, kde mají světlo, jen když ho mají mít – aby snesly vejce. Pokud to bude pokračovat, brzy budete mít populaci lidí s alergií na vejce.
Nová energie dodávána od roku 2004 po tranzitu Venuše na Zemi mění Gaiu – Zemi. Tato nová energie zrychlí určité věci – jako je alergie na jídlo – pokud se nerozhodnete změnit způsob, jakým jídlo získáváte, shromažďujete a uchováváte. Téměř vše, co kupujete a je zakonzervované, je pro vás špatné, a přesto myšlenka konzervovaných potravin spočívá v tom, aby se jídlo nezkazilo! Máte plné sklady jídla, kdybyste se dostali do potíží, že? A když to sníte, pak vězte, že do svého těla vkládáte substanci, která nikdy dřív v přírodě nebyla. Možná je na čase se na to podívat. To vyžaduje interdimenzionální uvědomění, že do svého těla vkládáte substanci, která nikdy dřív v přírodě nebyla. Učiňte některé volby, které vás udrží od továrně vyráběných potravin.
Doplněk č. 2: Moje poznání ze dne 14.9.2017
Alergie a intolerance u potravin se neprojevuje skrze jejich chemické složení, ale skrze jejich energetické působení na rovnováhu jednotlivých tělesných soustav a celého těla. Týká se to zejména soustavy kožní, trávicí, dýchací, endokrinní a lymfy.
Doplněk č. 3:
Rozbor alergií a intolerancí způsobených potravinami
Mám možnost skrze mé Vyšší Já požádat o screening vhodnosti potraviny z hlediska jejího působení v konkrétním lidském těle a způsobující alergii nebo intoleranci. Děje se to skrze Vyšší Já příslušné bytosti.
Nejdříve jsem se domníval, že například některé kožní defekty jsou způsobené patogeny a jejich toxiny. Ale likvidace DNA těchto patogenů pomoci biorezonance přinášely jen částečné výsledky.
Základní informace o alergii a intoleranci v potravinách jsem získal v knize MUDr. Davida Freje „Zánět skrytý zabiják“ a také v článku „Jak zdravé jídlo může škodit: Potravinová intolerance není alergie“, autorky ing. Evy Kocůrkové, otištěného v Nové Regeně červenec/srpen 2017.
Když jsem se seznámil s tím, že potraviny mohou způsobovat v lidském těle alergii a intoleranci s mnoha vnějšími projevy, mimo jiné formou vyrážek, požádal jsem své Vyšší Já o screening na běžně užívané potraviny u přátel a některých členů mé rodiny. Celkem se jednalo o 28 bytostí ve věkovém rozhraní 40-80 let. Není to mnoho, ale výsledky mají vypovídající schopnost.
Jednalo se o skupiny potravin:
- maso
- ryby
- ovoce
- lilkovité rostliny
- luštěniny
- brukvovitá zelenina
- lipnicovité rostliny
- tykvovité rostliny
- oleje kuchyňské
- mléko a mléčné výrobky
- obiloviny
- pochutiny
- ořechy
- ostatní potraviny
V těchto skupinách bylo vybráno 77 potravin, u kterých jsem mohl zjistit skrze mé Vyšší Já, zda a jak jsou potraviny vhodné či nevhodné pro konkrétní lidské tělo.
Maximální součet u každé potraviny způsobující alergii (A) či intoleranci (I) je 28; bylo dosaženo nejvíce 26.
Výsledky lze rozdělit do 4 skupin:
1. počet A + I 1-7: 31 potravin…….to představuje 40% potravin
2. počet A + I 8-14: 31 potravin…….to představuje 40% potravin
3. počet A + I 15-21: 13 potravin…….to představuje 17 % potravin
4. počet A + I 22-28: 2 potraviny….. to představuje téměř 3% potravin
Nejvíce ohrožující potraviny (sestupně)
- kukuřičný olej 26
- čaj černý 25
- kukuřice 20
- řepkový olej 18
- pšeničná mouka 18
- cukr řepný i třtinový 17
- brokolice 17
- mák 17
- smetana 17
- med 17
- cizrna 16
- máslo 16
- paprika lusky 15
- čočka 15
- kapr, candát 15
- paprika chilli 14
- hrách 14
- květák 14
- špaldová mouka 14
- tuňák 14
- slunečnicový olej 13
- kravské mléko 13
- kravský sýr 12
- kačení maso 12
- husí maso 12
- slepičí vejce 12
- vlašské ořechy 12
- losos, pstruh 12
- rajčata 11
- řepka 11
- žitná mouka 11
- čokoláda 11
- brambory 10
- zelí 10
- lilek 10
- jogurty 10
- kakao 10
Nejméně ohrožující potraviny (sestupně)
- olivový olej 0
- kuřecí maso 1
- 13 druhů ovoce 1-6
- z toho:
-- broskve, meruňky 1
-- jahody 1
- citrony 3
-- jablka 3
-- hrozny červené 3
-- banány 4
-- grapefruit 4
-- švestky 4
-- hrozny bílé 6
-- hrušky 6
-- mandarinky 6
- kozí sýr 2
- krůtí maso 3
- rýže 3
- ovčí sýr 4
- pohanka 4
- ječná mouka 5
- skopové maso 5
- kokosový olej 5
- kozí mléko 6
- hovězí maso 7
- kyselé kravské mléko 7
- vepřové maso 8
- ovesná mouka, vločky 8
- zrnková káva 8
Alergie a intolerance u potravin se neprojevuje skrze jejich chemické složení a nutriční hodnoty, ale skrze jejich energetické působení na rovnováhu jednotlivých tělesných soustav a celého těla. Týká se to zejména soustavy kožní, trávicí, dýchací, endokrinní a lymfatické. Mám potvrzeno, že patogeny způsobují cca 30% zdravotních problémů a potrava a nápoje cca 70%. Tedy platí poznání „jídlo jako lék – jídlo jako jed“.
Tyto výsledky vrhají poněkud jiné světlo na některé potraviny, které jsou uváděny jako potraviny velmi vhodné pro lidské tělo. Z hlediska toho, jak působí na rovnováhu v těle, patří mezi ty horší zejména lilkovité rostliny, luštěniny, brukvovitá zelenina, tykvovité rostliny a zejména kuchyňské oleje mimo olivový olej a kokosový olej, mléko a mléčné výrobky a mouky s větším obsahem lepku. Je tedy potřeba být obezřetný při vybírání potravin a zkoumat je z několika hledisek. Když už víme, které potraviny a nápoje nám způsobují alergie a intolerance, je určitě dobré omezit jejich spotřebu na minimum.
Každý má možnost si zjistit sám, co jeho tělu prospívá a co mu škodí. Jednak na základě pozorování, jak různá strava působí na průběh trávení a dalších reakcí, a jednak na základě „kyneziologie“, což je používání kyvadélka ve spolupráci s moudrostí svého těla „innate“. Není to magie, je to vědecké a funguje to! (Viz můj text „Innate – vrozená inteligence-moudrost lidského těla“ na mém webu https://www.duchovnipoznatky.webnode.cz, v menu „Alternativní medicína“.)
Napsal Jan Heczko
Říjen 2017
Příloha 1:
Seznam projevů – příznaků způsobených potravinovou alergii a intoleranci
Alergické projevy jsou například (ax):
a1- deprese, úzkosti, podrážděnost
a2- hyperaktivita (u dětí), agresivita
a3- chronický únavový syndrom
a4- migréna
a5- nespavost
a6- oslabená imunita
a7- porucha pozornosti
a8- poruchy spánku
a9- problémy s hmotností
a10- průjem, zácpa
a11- silné bolesti hlavy, návaly v hlavě
a12- svalová únava
a13- vyrážky, svědění
a14- záněty průdušek
a15- žaludeční křeče
Projevy intolerance jsou například (ix):
i1- akné, atopický ekzém
i2- akutní nebo chronické stavy úzkosti
i3- astma
i4- bolesti hlavy
i5- celiakie – přecitlivělost na lepek
i6- problematika imunity, oslabená imunita
i7- deprese
i8- gastritida (zánět žaludku a žaludeční vředy)
i9- hyperaktivita
i10- chronický únavový syndrom
i11- migréna
i12- nadváha
i13- nadýmání
i14- nespavost
i15- noční pocení
i16- porucha pozornosti
i17- porucha spánku
i18- problémy s hmotností
i19- průjem, zácpa
i20- svalová únava
i21- vodnatá rýma
i22- zadržování vody v těle
i23- zánětlivé onemocnění střeva
i24- záněty průdušek
Působení intenzity alergie (A) a intolerance (I) na vyvolané projevy - příznaky
I. Intenzita působení alergie (A):
1. Různé potraviny s A, vyvolávající stejný příznak – např. A3(50%), A4(70%) – výsledek není A5(120%), ale je A5(100%), protože maximum může být 100%.
Odeznění příznaku nastane po strávení a vyloučení potraviny z těla – cca 3 dny.
2. Různé potraviny s AX, způsobující různé příznaky, např. A1(20%), A2(40%), A3(60%); pokud nedojde k jejich naplnění na 100%, tak se tyto příznaky nespustí.
3. Stejné AX, opakovaně; pokud dojde v rámci doby trávení a vylučování potraviny s AX k naplnění na 100%, příznaky se spustí; např. A3(60%), pak znovu A3(60%), výsledek je A(100%) a příznaky se spustí.
Větší či menší množství potraviny stejného druhu nemá vliv na intenzitu alergie a tím na intenzitu příznaku. Potravina funguje jako záměr pro spuštění příznaku.
II. Intenzita působení intolerance (I):
1. Různé potraviny s I, vyvolávající stejný příznak – např. I 3(60%), I 4(80%) – výsledek je I 5(100%).
Intenzita intolerance se sčítá a působí dosažená hodnota i pod 100% v rámci trávení a vylučování potravy z těla – cca 3 dny.
Příznaky se spustí i při dosažení úrovně pod 100%, ale působí přiměřeně slaběji.
2. Různé potraviny s IX, způsobující různé příznaky, např. I 1(20%), I 2(40%), I 3(60%); působí úroveň IX každé z nich samostatně a oslabeně.
3. Stejné IX, opakovaně v rámci trávení a vylučování, např. I 2(40%), pak I 2(40%) a pak 1 2(40%); na konci třetí dávky jídla je působení jako u I 5(100%). Příznaky se spustí na 100%.
Větší či menší množství potraviny stejného druhu nemá vliv na intenzitu intolerance a tím na intenzitu příznaku. Potravina funguje jako záměr pro spuštění příznaku.
III. Opakované a dlouhodobé působení stejného příznaku na A nebo I způsobuje vznik akutních a chronických zdravotních problémů – nemocí.
IV. Rozdíl mezi alergii a intoleranci spočívá v tom, že alergie začne působit po naplnění intenzity na 100% , zatímco intolerance působí i při menších hodnotách!
Poznámka: Intenzita působení je dána základní maximální hodnotou za potravní skupinu, přičemž potraviny v rámci jedné skupiny mají své individuální hodnoty. V níže uvedené tabulce jsou vyhodnoceny jen tučně zvýrazněné příznaky ze „Seznamu příznaků.“
Rozdíly mezi základní maximální hodnotou příznaku a jeho hodnotou pro konkrétní bytost jsou dány komplexním působením DNA, tedy na lineární úrovni i na kvantové úrovni.
Maximální hodnoty platí pro potraviny v základním (syrovém) stavu, tedy bez tepelné úpravy. Šetrná tepelná úprava (vaření v páře) tyto maximální hodnoty snižuje, nešetrná tepelná úprava (smažení, pečení, uzení, grilování) tyto hodnoty zvyšuje.
Moje poznámka: Intenzita těchto projevů může být různá, od náznaků až po velmi intenzivní působení (od 1% až po 99 %). Proto někteří lidé nevnímají okamžité působení alergických projevů, dokud se kvantita nepromění v novou kvalitu-úroveň působení. A obdobně je tomu u intolerance.
Můj způsob zjištění alergie a intolerance na některé potraviny probíhá skrze mé Vyšší Já a Vyšší Já zkoumané bytosti.
Seznam skupin potravin a jejich působení na projevy - příznaky
Intenzita působení: 0 bez působení, 1=1-20%, 2=21-40%, 3=41-60%, 4= 61-80%, 5= 81 – 100%
Název skupiny potravin |
Maximální intenzita působení |
Některé alergické příznaky vyvolané skupinou potravin hodnoceno 8 příznaků |
Některé intoleranční příznaky vyvolané skupinou potravin hodnoceno 9 příznaků |
Maso drůbeží |
A1, I 2 |
a2, a8, a11, a13, |
i8, i9, i12, i17, i22, |
Maso zvířecí |
A0, I 1 |
a1, a2,a8, |
i8, i9, i17, |
Masné výrobky |
A3, I 3 |
a1, a2, a8, a11, a15, |
i4, i8, i9, i17, |
Masné výrobky -konzervy |
A5, I 5 |
a1, a2, a8, a11, a13, a15, |
i11, i2, i4, i7, i8, i9, i12, i17, |
Ovoce tuzemské |
A1, I 1 |
a11, a13, |
i2, i4, i7, i8, |
Ovoce tropické |
A1, I 2 |
a9, a13, a15, |
i2, i4, i8, |
Lilkovité rostliny |
A1, I 3 |
a4, a2, a8, a9, |
i2, i4, i8, |
Brukvovitá zelenina |
A3, I 2 |
a4, a1, a8, a9, a11, |
a4, i8, |
Luštěniny |
A1, I 1 |
a1, a8, a9, a11, |
i8, i17, i22, |
Lipnicovité rostliny |
A1, I 1 |
a4, a1, a8, a9, |
i2, i7, i8, i17, |
Tykvovité rostliny |
A0, I 3 |
a1, |
i7, i17, |
Amarylkovitá zelenina |
A0, I 1 |
a4, a1, a2, a9, a11, |
i2, i4, i17, |
Ostatní rostliny - mák |
A1, I 3 |
a4, a1, a2, a9, a11, |
i4, i17, |
Oleje kuchyňské mimo olivový olej |
A3, I 5 |
a4, a1, a2, a8, a9, a11, |
i11, i4, i7, i8, i9, i12, i17, i22, |
Mléko kravské a mléčné výrobky |
A2, I 1 |
a1, a2, a8, a9, a11, a13, |
i11, i2, i4, i7, i8, i9, i12, 122, |
Kozí mléko a sýry, ovčí sýr |
A1, I 2 |
a2, a9, a13, |
i4, i7, |
Tuky - nasycené mastné kyseliny |
A5, I 5 |
a1, a2, a4, a8, a9, a11, a13, a15, |
i2, i4, i7, i8, i11, i12, i17, i22, |
Tuky - polynenasycené mastné kyseliny |
A2, I 2 |
a2, |
i8, i9, i11, |
Obiloviny s lepkem |
A1, I 5 |
a1, a9, a11, a13, a15, |
i4, i7, i8, i9, i12, |
Obiloviny (téměř) bez lepku |
A0, I 1 |
a9, |
i4, i8, |
Pochutiny sladké |
A3, I 5 |
a4, a1, a2, a8, a9, a11, a13, |
i11, i2, i4, i7, i8, i9, i12,i17, i22, |
Pochutiny nesladké |
A0, I 1 |
a1, a2, a9, a13, |
i4, i7, i12, i17, i22, |
Cukr řepný a třtinový |
A5, I 5 |
a1, a2, a8, a9, a11, a13, |
i11, i4, i7, i9, i12, i17, i22, |
Ořechy vlašské, lískové |
A1, I 3 |
a4, a8, a11, |
i11, i2, i4, i8, i9, i12, i17, i22, |
Ořechy ostatní |
A3, I 2 |
a2, a8, a11, a15, |
i2, i7, i8, i9, i12, i17, i22, |
Ryby sladkovodní rybniční |
A3, I 2 |
a2, a11, a15, |
i11, i9, i12, i17, i22, |
Ryby sladkovodní říční |
A5, I 0 |
a11, |
i12, i17, |
Ryby mořské |
A5, I 1 |
a2, a11, |
i12, i17, i22, |
Ryby mořské konzervované |
A5, I 5 |
a1, a2, a8, a11, a13, |
i11, i2, i7, i12, i17, i22, |
Mořské plody |
A5, I 5 |
a4, a2, a9, a11, |
i11, i2, i7, i8, i12, i17, i22, |
Semínka jedlá |
A2, I 2 |
a2, a8, a11, a13, |
i11, i2, i8, i17, i22, |
Pivo |
A1, I 1 |
a4, a2, a8, a9, a11, |
i11, i4, i12, i17, i22, |
Minerálky přírodní |
A0, I 0 |
a8, a13, |
i4, i17, i22, |
Minerálky slazené |
A1, I 1 |
a2, a8, a9, a13, a15, |
i4, i7, i12, i17, i22, |
Víno bílé nápoj |
A0, I 2 |
a2, a8, a15, |
i4, i7, i12, i17, i22, |
Víno červené nápoj |
A1, I 1 |
a2, a8, |
i4, i12, i17, i22, |
Káva zrnková |
A1, I 1 |
a2, a15, |
i8, i17, |
Čaj zelený |
A1, I 1 |
a2, |
i8, |
Čaj černý |
A5, I 5 |
a4, a1, a2, a8, a9, a11, a13, a15 |
i11, i2, i4, i7, i8, i9, i12, i17, i22, |
Čaje ovocné |
A4, I 1 |
a1, a13, a15 |
i11, i2, i4, i7, i12, i22 |
Zpracoval: Jan Heczko, říjen 2017